lunes, 25 de febrero de 2008

Menja Pallars, Menja en Pallarès. Esterri i Sort inicien menús amb productes pallaresos i ecològics

Els propassats 21 i 22 de febre els menjadors de les escoles d'Esterri d'Àneu, Rialp i Sort, van acollir la iniciativa "Menja Pallars Menja en Pallarès" que festejava el projecte del Tros al Plat fent un dia de menú proveït amb productes i plats del Pallars Sobirà i de producció ecològica.

Es va oferir un menú de "festa" a més de 600 nens i nenes de la comarca. La iniciativa estava dirigida pel cuiner Mariano Gonzalvo i comptava amb l'estreta col·laboració dels cuiners i cuineres dels menjadors escolars.


El menú es composava per plats típics de la comarca com la girella, el trinxat amb suc de rosta, i el filiberto (postre típic de la comarca); alhora el menú introduïa bacallà amb espinacs com a plat que pretenia recordar la dificultat de consum que patien les comarques de muntanya al voltant d'alguns aliments.

Prèviament al dinar, del Tros al Plat va realitzar unes xerrades a les aules de les escoles per explicar i debatre el menú que es presentava. L'objectiu era reflexionar entorn els conceptes de producción local, producció ecològica, aliments de temporada, mercats de proximitat i la professió que hi ha al darrera dels aliments.

El resultat de l'experiència va ser acollit amb cert entusiame per part dels alumnes. Plats com la girella van tenir molt d'èxit entre els nens i nenes de la comarca, així com el Filiberto. Per altra banda el bacallà amb espinacs va ser el plat que va costar més pels alumnes.

El projecte repetirà l'experiència a l'escola de Ribera de Cardós el 14 de març, en el marc de la trobada anual de les escoles de la zona ZER (Escoles Rurals) de la zona de l'Alt Pallars, amb més de 130 nens i nenes. L'activitat comptarà de nou amb la col·laboració de Mariano Gonzalvo i els cuiners de l'associació gastronòmica de la Xicoia. De la mateixa manera col·laboraran les cuineres de l'escola de Ribera i Llavorsí.

De la mateixa manera el projecte pretén treballar de cara al proper curs escolar activitats específiques de cuina i nutrició dirigides als nens i nenes de la comarca.

El retorn d'Itàlia


El passat 20 de febrer 30 pallaresos i pallareses vinculats al món de la ramaderia, l'agricultura, la restauració, el comerç i l'àmbit tècnic, van tornar del viatge de coneixement d'experiències a Itàlia.

Durant el viatge es van visitar explotacions vinculades a la ramaderia i l'agricultura ecològica, així com la transformació de productes relacionats amb els productes làctics i agraris.

És important destacar el cooperativisme de les experiències visitades així com el procés de producció que tancava en totes les experiències el cicle de productiu elaborant en la mateixa explotació la matèria prima, transformant-la i comercialitzant-la directament des de la seva empresa.

El proper dia 26 de febrer hi haurà una trobada amb tots els participants per tal d'extreure aquelles idees sorgides arran de la visita a les experiències i d'aquesta manera poder aplicar algunes d'elles tot adaptant-les a les necessitats de la comarca.