Aquest passat dijous ha començat la iniciativa “Del Tros al Plat i del Plat al Pap” . Es tracta d'un projecte pilot al Pirineu que pretén a través de la cuina donar a conèixer les bases del projecte del Tros al Plat.
Mitjançant aquest taller es vol apropar als/les nens/es de la comarca a conèixer la professió que hi ha al darrera dels aliments que ens mengem, l’ofici de ser pagès i alhora donar valor a la importància d’aquest en l’equilibri del sistema; coneixerem què vol dir i què implica el consumir local; què volem dir quan diem que un aliment és ecològic o natural; de quina manera podem aconseguir una alimentació saludable i com podem fer que sigui així a la nostra escola i a la nostra casa. Alhora coneixerem l’estacionalitat dels productes i la importància de consumir productes de temporada i de proximitat. Finalment descobrirem què hi ha al darrera de cada producte: com s’elaboren, conserven i es manipulen els aliments d’una manera saludable i duradora.
Aquest any es desenvoluparà una prova pilot , així doncs, es proposa realitzar-lo només a una de les escoles de la comarca. Segons la valoració del taller per part de l’alumnat i del professorat, de cara al curs vinent es proposarà a la resta d’escoles del territori. S’ha cregut oportú realitzar-lo al CEIP de Llavorsí ja que el nombre d’alumnes i les característiques de l’escola són idònies pel seu desenvolupament.
Aquest projecte es finançarà amb fons INTERREG de la Unió Europea a través del projecte AGRIPROXI que agrupa a 8 socis d’administracions i institucions de Catalunya i el Pirineu Francès. Alhora del Tros al Plat és el tercer any consecutiu que és recolzat pel Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya.